Absolvenţii de liceu fără bacalaureat se îndreaptă spre şcolile postliceale

Mai mult de jumătate dintre candidaţii înscrişi anul acesta la cursurile de calificare ale şcolilor postliceale din judeţul Cluj sunt elevi care nu au promovat examenul de bacalaureat.

În judeţul Cluj exista 10 astfel de şcoli postliceale, majoritatea private, care oferă pregătire în special pentru asistenţi medicali. Majoritatea şcolilor sunt acreditate, iar diplomele oferă calificare cu recunoaştere internaţională.

    În funcţie de specializare, cursurile şcolilor postliceale dureaza de la unu la trei ani, iar taxele variază între 1.600 şi 2.000 de lei. Diplomele sunt recunoscute internaţional, iar pentru anul aceste doar în Cluj-Napoca sunt disponibile mai mult de 700 de locuri.

Cele mai căutate cursuri sunt cele ce oferă competenţe în domeniul sanitar. Motivul? Multe clinici din străinătate recrutează personal din România.

În ultimii doi ani a scăzut vârsta elevilor care s-au înscris la şcoală. Cei mai mulţi au absolvit liceul anul acesta şi mai puţini sunt cei mai maturi care vor să se recalifice. De asemenea, sunt mulţi tineri care nu şi-au luat examenul de bacalaureat„, a declarat Cornelia Mureşan, director al unei şcoli postliceale.

Şcolile postliceale din Cluj-Napoca sunt

Grupului Şcolar „Victor Babeş”
Liceul Teologic Reformat
Liceul Teologic „Emanuel”
Şcoala sanitară „Sf. Bartolomeu”
Şcoala sanitară „Henri Coandă”
Şcoala sanitară „Christiana”
Şcoala sanitară „Ocrotirea”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.