Amenzile pentru lipsa asigurarii locuintei, de la 5 august

Ministerul Administratiei si Internelor incearca sa restabileasca ordinea… in privinta termenului-limita pana la care romanii sunt obligati sa incheie asigurarea obligatorie a locuintei. MAI anunta ca amenzile pentru lipsa acestor asigurarii obligatorii a locuintei, intre 100 si 500 de lei, vor fi aplicate conform normelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. De cand? Din 5 august 2011!

Angela ToncescuDe o lunga bucata de vreme, romanii sunt bulversati de comunicatele institutiilor care au tangenta cu asigurarea obligatorie a locuintei. Au existat felurite interpretari ale Legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor: 15 ianuarie, 15 iulie, 5 august 2011( acest termen este legat de cele 90 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial a normelor de aplicare a actului normativ – publicate in Monitorul Oficial – 6 mai 2011), ba chiar si 5 august… 2012!

Acum, MAI vine si spune: ascultati opinia CSA! „In ceea ce priveste termenul pana la care pot fi incheiate politele PAD  (n.r.- polita care poate fi emisa numai de catre PAID – Pool-ul de asigurare impotriva dezastrelor naturale) fara a exista riscul unei sanctiuni, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor – singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare sau intermediere in asigurari in Romania – a asigurat difuzarea de informatii in acest sens”, este anuntul MAI, citat de Mediafax.

„In ceea ce priveste termenul de la care primarii ar putea aplica sanctiuni pentru neincheierea asigurarii prevazute de Legea nr 260/2008, opinia noastra este ca acestea se pot aplica de la 5 august 2011(…). Dupa doi ani si jumatate de la publicarea Legii 260/2008 si dupa un an de la emiterea primei polite de asigurare obligatorie a locuintelor nu se mai poate lua in discutie «primul an» prevazut la art.33 din lege, in sensul adaugarii lui la termenul de 5 august 2011. Intr-o interpretare stricto senso, ar insemna ca acest an sa fie adaugat de fiecare data cand s-ar modifica normele emise de CSA si Ministerul Administratiei si Internelor, ceea ce ar conduce la amanarea la nesfarsit a aplicarii Legii 260/2008”, declarase recent Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, potrivit aceleiasi surse.

 

Asigurarea obligatorie a locuintei costa 20 de euro pentru locuintele cu structura de beton

blocuri si caseLegea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintei obliga proprietarii de imobile sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata astfel: 20 de euro pentru constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic – valoarea asigurata a unei locuinte – 20.000 de euro; 10 euro – pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic – valoarea asigurata a unei locuinte – 10.000 de euro.

Proprietarii isi pot asigura locuintele fie prin incheierea unei asigurari obligatorii PAD, fie prin incheierea unei asigurari facultative, cu conditia ca aceasta sa ofere acoperire inclusiv pentru pentru cutremure, alunecari de teren si inundatii(politele facultative fiind emise de alte societati de asigurare decat societatea PAID). Companiile autorizate sa vanda polite de asigurare obligatorie a locuintelor sunt cei 13 actionari ai Pool-ului, respectiv ABC Asigurari, Astra Asigurari, ARDAF, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari.

Potrivit Angelei Toncescu, CSA va infiinta o baza de date comuna atat pentru asigurarile obligatorii, cat si pentru cele facultative, care va fi pusa la dispozitia autoritatilor locale: „In acest mod, primarii vor sti exact cine are incheiata o asigurare de locuinta si cine nu, pentru a evita orice fel de confuzie in momentul in care vor trimite notificarile pentru incheierea unei astfel de polite”.

Din cele 8,4 milioane de locuinte existente in Romania, doar 40 la suta sunt asigurate in prezent impotriva calamitatilor naturale prin polite facultative sau obligatorii. Din totalul politelor incheiate, doar 7,4 la suta (aproximativ 640.000 de locuinte) reprezinta asigurari obligatorii ale locuintei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *