Ce ne aduce noul an – 11 modificari din 2011

Copii repeta de zor pluguşorul, doar se pregatesc ca de Ajunul Anului Nou colinda lor să lumineze feţele vecinilor, rudelor si tuturor celor ce răspund „Primim!” la intrebarea lor „Primiti colinda?”, cel putin asa e obiceiul la noi in Sannicoara. Oricum in judetul Cluj aceasta traditie se respecta.

„Iarna-i grea, omătu-i mare / Semne bune anul are”, dar iarna nu e chiar aşa de grea, omătul nu-i chiar atât de mare, in consecinţă şi semnele bune sunt mai puţine. Aşadar iată semnele lui 2011, bune sau mai puţin bune.

Pentru 2011 avem creşterea taxei auto şi a accizelor, posibilitatea ca microîntreprinderile să opteze pentru un impozit de 3% pe venit, contribuţii de sănătate impuse mai multor pensionari. Aceste sunt câteva dintre principalele modificări fiscale aplicate de la 1 ianuarie.

1. Astfel, taxa de poluare auto va fi majorată, din 2011, în medie cu 45-50% faţă de nivelul actual şi va fi stabilită în funcţie de vechimea maşinii, capacitatea cilindrică şi gradul de poluare.

2. Limitele de despăgubire pentru asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie vor creşte cu 40-50% în 2011 comparativ cu valorile din acest an.

3. Acciza pentru benzina fără plumb va creşte de la 1 ianuarie cu 15 euro pe tonă. Pentru motorină, accizele vor urca cu 11 euro pe tonă.

4. Microîntreprinderile vor avea posibilitatea ca, de la 1 ianuarie, să opteze între plata impozitului de 16% din profit şi o taxă de 3% din venituri. Acest sistem de impozitare se va aplica firmelor care au 1-9 angajaţi şi au obţinut în anul anterior un venit de până la 100.000 de euro.

5. Plafonul de garantare a depozitelor bancare constituite de către persoane fizice şi juridice va fi majorat, începând cu anul viitor, de la minimum 50.000 euro la cel puţin 100.000 euro.

6. Pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, vor achita contribuţii sociale de sănătate. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2011 vor fi obligate să achite contribuţii de 5,5% la Fondul asigurărilor de sănătate circa două milioane de noi contributori la sistem.

7. Contribuţia la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte cu jumătate de punct procentual anul viitor, la 3% din veniturile brute ale salariaţilor.

8. Firmele vor avea posibilitatea să achite contribuţiile sociale şi impozitul pe venit pe baza unei declaraţii unice, care va putea fi completată şi în format electronic, depusă la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

9. Indemnizaţia de şomaj va reprezenta, începând cu anul viitor, 75% din valoarea indicatorului social de referinţă, de 500 lei, şi nu va mai fi raportată la salariul minim. Aceeaşi modificare de calcul urmând va fi aplicată şi pentru absolvenţii care vor primi ajutor de şomaj. Şomerii nu vor mai primi indemnizaţie de şomaj dacă refuză un loc de muncă, indiferent de distanţa faţă de localitatea de domiciliu în care se află postul ofertat, sau nu participă la programe de formare profesională.

10. Salariile de bază din sectorul public vor fi majorate anul viitor cu 15% raportat la nivelul din luna octombrie, iar salariul de bază minim brut pe ţară va creşte de la 600 lei la 670 lei. Proiectul legii salarizării unitare prevede că salariile de bază din sectorul public vor creşte în 2011 cu 15%, dar vor rămâne şi în aceste condiţii cu 13,75% mai mici faţă de luna iunie 2010, când au fost reduse de Guvern

11. Mamele vor avea posibilitatea să opteze pentru un concediu de creştere a copilului pentru o perioadă de doi ani, dar cu o indemnizaţie cuprinsă între minimum 600 lei şi maximum 1.200 lei. Pentru un concediu de un an, indemnizaţia maximă va fi de 3.400 lei. Dacă se întorc la muncă înainte de sfârşitul perioadei de un an de concediu, mamele vor beneficia de o primă lunară de 500 lei pentru întregul interval de până la 24 luni. Dacă se întorc însă la muncă după primul an de concediu pentru creşterea copilului, mamele nu vor mai beneficia de acest stimulent. Stimulente nu vor fi acordate nici mamelor care optează pentru concediu de doi ani cu indemnizaţie maximă de 1.200 lei. Mamele aflate deja în 1 ianuarie în concediu de creştere a copilului nu vor fi afectate de aceste modificări. Speram ca familiile din Sannicoara, care au facut planuri pentru a avea copii nu vor fi descurajate de aceasta masura.
sursa: rve cluj

Sperăm ca  cele 11 modificări să fie de bun augur pentru Romanica noastră.

Lasa un comment cu ce te avantajează cel mai mult sau ce te dezavantajează.

One thought on “Ce ne aduce noul an – 11 modificari din 2011

  1. Cel mai mult ma avantajeaza punctul 5.
    Era greu sa tin minte atatea numere de cont si parole, acum daca statul garanteaza conturi de pana la 100.000 euro imi ajung doar 10 conturi. :))

    Cel mai mult ma supara punctul 9.
    Ca somer era bine, acuma daca imi dau astia de la AJOFM un job afara din Cluj, chiar credeti ca o sa fac naveta?

    Un an nou fericit! La multi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *