Cum le sună primarilor ideea de „comună falită”?

Posibilitatea intrării localităților în faliment, asemenea firmelor, pentru a se proteja de creditori a fost discutată de Guvern la ultimele negocieri cu FMI.

Guvernul României vrea să demareze, cu sprijinul unor consultanţi de la FMI, mecanismul procedural legat de declararea falimentului autorităţilor locale. Potrivit surselor hotnews.ro, s-ar putea ajunge chiar la fuzionarea autorităţilor locale nesustenabile cu primării mai mari şi mai puternice financiar.

Problema datoriilor autorităţlor locale din România nu este nouă. În judeţul Cluj există comune care au datorii vechi, chiar de câţiva ani. În ciuda arieratelor şi proiectelor neterminate, primarii localităţilor mai mici din judeţul Cluj nici nu vor să audă de fuzionarea cu alte localităţi mai puternice financiar.

Primarul localităţii Apahida, Grigore Fati (PSD), susţine că cel mai bine ar fi ca fiecare să rămână independent şi să se gospodărească singur. „Peştele cel mare îl înghite pe cel mic, aşa se spune. Dar cel mult, cred că mai multe comune mici ar putea fuziona, fără să fie lipite de una mare neapărat. Asta cred că ar fi benefic pentru cei mai mici, cu probleme şi datorii. În cazul unei fuziuni cu o localitate mai mare, ce faci, reduci  3, 4, 7 funcţionari, şi după aceea ce fac, iau de la mine şi îi dau lui? Pe de altă parte, această idee ne trimite cu gândul la restructurarea teritorială. Deci cred că şi la legea privind acest aspect am avea de lucru“, a explicat Fati.

Ce este falimentul unei localități? Specialiştii explică falimentul localităţilor arătând că este aproape ca la firme. Mai exact, primarul şi consiliul ales sunt trimişi acasă, se pune administrator special, se restructurează debite, se vinde ce se poate (proprietatea privată a municipalităţii, nu cea publică). Pe de altă parte, falimentul municipal clarifică lucrurile, pune un blam politic-moral sever pe primari şi transparentizează problemele. De asemenea, primarii se pot cere în insolvenţă imediat când preiau un mandat imposibil, şi atunci sunt protejaţi politic pentru că restructurarea o face administratorul special, apoi ei pot reveni la mandat, conchid specialiştii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *