Romanii au talent. Sunt roman, deci pot!

Alaturi de alte milioane de romani, in a doua zi de Paste si in Sannicoara s-a urmarit finala „Romanii au talent” si am ramas cu un refren de acum celebru : „Sunt roman, deci pot!.”

Fiecare din cei 12 finalisti s-au pregatit, au pus in scena tot ce au avut mai bun, pe langa titlul de cel mai talentat roman din 2011, mai erau pusi in joc si 120 mii euro.

Castigator a fost Adrian Tutu, un tanar de 19 ani, din Focsani. Nu a castigat hip-hop-ul sau show-ul, nici coregrafia sau jocul de lumini, a castigat mesajul: „Sunt roman, deci pot!”

Toti au avut cate o poveste personala, Adrian Tutu a avut in plus si povestea noastra, a romanilor, de acasa sau de peste hotare, a avut simbolurile natiunii romane, ne urcat pe toti cu el pe scena. Intr-o discutie intamplatoare cu cineva, mi-a spus:,,Ce m-am bucurat ca a castigat copilul asta, aseara si eu l-am votat.” Sunt convins ca si altii din Sannicoara, Cluj, Romania si de afara au trimis sms-uri, daca nu pentru stilul in care canta Adi, pentru faptul ca versurile erau rupte din realitate.

Pentru inculti Romania nu exista sau capitala ei nu e Bucuresti, altii ne trimit in lumea a treia, poate chiar am ajuns sa cred ca „unii au tot si eu nu am nimic”. Cateodata sunt dezamagit si tu te-ai gandit sa pleci, nu conteaza unde, poate vrei o tara ca afara? Ma intorc din nou la versurile lui Adi „Ma chinui si continui sa sper/ Cand nimeni nu ma-ndruma, eu privesc spre cer/ Stiu ca acolo sus exista cineva/ Care ma va ajuta si ma va indruma”.

.

„Stai…impreuna, putem croi o cale mult mai buna” asa incepe strofa a doua si ma face sa ma-ntreb, oare eu cum am pus umarul pentru Romania? Ne palce sa ne autovictimizam, suntem cei mai aspri critici, vedem doar partea goala a paharului, m-am saturat de Realitatea si de Antene, „prea multi care nu iau binele in considerare”. Nu stiu ce vreti voi, la ce visati si ce sperati. Eu vreau o Romanie mai buna pentru cei ce urmeaza, pentru copii nostri. Inca un lucru pe care Adi m-a facut sa mi-l doresc este: „copilu’ meu sa-mi zica te iubesc in romana”.

E timpul sa ne revenim, treubuie sa ne simtim mandri ca suntem romani, nu stiu cum dar Adrian Tutu le-a potrivit mai bine decat oricine altcineva. Strofa a treia parca vroiam sa nu se mai termine: „Ma mandresc, sunt roman/ Aici e tara mea, aici traiesc, aici raman/ Aici am crescut, aici am invatat/ Aici voi ramane, aici m-am educat.

Nu v-ati intrebat niciodata oare de ce noi romani cand plecam afara suntem parca mai punctuali, mai constiinciosi, ba chiar ne pasa de mediul inconjurator, nu scuipam, nu injuram si fiecare isi vede de treaba lui? Eu am gasit un raspuns, in momentul in care te aflii printre oameni care-si respecta tara o respecti si tu, chiar daca nu e a ta. Incepe sa-ti pese de parcurile din Franta, de curatenia din Germania, prin Spania si Italia romani sunt mai harnici ca le ei acasa. In casele diplomatilor portughezi si englezi romancele sunt mai pretuite ca la noi bonele filipineze, iar cei plecati peste ocean au pornit afaceri care contribuie la marile economii ale lumii. Trebui e sa incepem sa ne respectam tara, sa respectam Romania. „Romania, iti multumesc ca m-ai crescut mare si ca m-ai ajutat sa ma tin pe picioare”.

Hai, e timpul sa ne ridicam capul, trebuie sa punem umarul la Romania! Nu uitati acest refren:

„Lupta! pentru mine, pentru tine, pentru toti
Nu te lega de greutati, arata-ne ca poti
Arata-ne ca tu, poti schimba tot
Striga tare
SUNT ROMAN, DECI POT!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *